Rockový svět Na Slamníku oslaví dvanácté výročí svého založení

Text: Miloš Pelikán
Foto: Logo Rockového světa
Publikováno: 26. 9. 2024

Již sedm let pořádá internetový portál ROCKOVÝ SVĚT narozeninový koncert. Ani letos tomu nebude jinak, i když tentokrát bylo uskutečnění mejdanu dlouho nahnuté. Ale doslova za pět minut dvanáct se hnuly ledy, a oblíbený server o svou každoroční akci nepřijde a stejně jako vloni oslaví další rok své existence, tentokrát s číslovkou dvanáct.

Už po druhé se koncert uskuteční v hospodě Na Slamníku v pražské Bubenči. Stane se tak v pátek 22. listopadu od 20 hodin, vstupné je 300 korun. Vystoupí duo HOLEČEK & DVORSKÁ a osvědčená parta z východočeského Ronova nad Doubravou JANOVEC & ČILIMNÍK.

Uspořádání letošní párty bylo dlouho nejisté. „První plány jsem tak jako každý rok začal spřádat už v zimě, ale zamýšlený koncept se nepodařilo realizovat, proto jsem další plány přerušil a téměř se smířil s tím, že letošní koncert nebude,“ říká zakladatel hudebního portálu Luboš Hnát. „Zlom nastal někdy v polovině července, kdy jsem byl dotázán, jestli budu letos nějakou akci pořádat,“ pokračuje. „Řekl jsem si tedy, že podzimní koncerty Rockového světa se staly tradicí, každý z nich se velmi vydařil a bylo by škoda vynechat. Proto jsem oslovil Honzu Holečka a vymysleli jsme letošní program,“ zakončuje šéfredaktor Rockového světa.

Holeček & Dvorská – Akustické duo zpěváka a multiinstrumentalisty Honzy Holečka (Livin Free, Flamengo Reunion Session, ex Energit, Blues Band Luboše Andršta) a rockové houslistky a virtuosky Elišky Dvorské (String Ladies, Purplemania) zahrnující prvky angloamerického folkrocku a rocku a prog rocku. Těšit se můžeme nejen na autorské věci Honzy Holečka, ale zazní také coververze od Petera Hammila, Chrise Cornella nebo Led Zeppelin. Vše v originálních úpravách a v podání výborných hudebníků.

JANOVEC & ČILIMNÍK…. aneb opravdu pestrá podívaná – Skupina vznikla 7. října 2005, kdy se ve zkušebně sešel aktivní bubeník, doma hrající klávesista a zapomenutý kytarista, kterým se tak trochu stýskalo po hraní takové muziky, která by je bavila a kterou by si užili. Zpočátku se nejednalo o žádný cílený hudební projekt, ale spíš o myšlenku příležitostného kondičního hraní. Hudební sdružení bylo brzy doplněno o druhého zpívajícího klávesistu a posléze o basáka, který se ale po pěti letech, kdy přišel jiný baskytarista, reinkarnoval zpět do role výborného bluesového kytaristy. V repertoáru se postupně objevily převzaté skladby v různorodém stylu od blues přes funky až k rockovým skladbám s prvky jazzu. Jednalo se zpočátku většinou o méně známé nekomerční skladby. Protože svůj nevyhraněný repertoár nebyla schopna skupina na četné dotazy z okolí zařadit jednoznačně do příslušné škatulky, inspirovala se vlastním názvem z oblasti dendrologie a svůj rozmanitý hudební styl parafrázovala jako „dendrobeat“. Zjednodušeně řečeno – kapela si převzaté skladby hraje po svém, tedy po čilimnícku.