Hawkwind: Stories From Time And Space

Obal CD

Obal CD

Text: Thomas Landers
Foto: Obal CD
Publikováno: 23. 9. 2024

Stories From Time And Space je šestatřicátým (!) oficiálním studiovým počinem anglických zvukových inovátorů a vizionářů HAWKWIND, jež přicestoval na pulty obchodů po jedné z trajektorií vesmírných hlubin 5. dubna, a to prostřednictvím léta zaběhlého londýnského vydavatelství Cherry Red Records. Čertův tucet aktuálních tracků, jež je k pořízení ve standardním CD provedení a též v edici černého 2LP, byl zmixován v prostorách proslulých studií Abbey Road a nahrán současnou podobou kvintetu: multi-instrumentalistou, zakladatelem, od devětašedesátého jediným stálým členem a hlavním tvůrčím mozkem Davidem Anthony Brockem – zpěv/kytary/klávesy/syntetizéry, Magnusem Martinem – kytary/zpěv, Douglasem MacKinnonem – baskytara, Timothy „Thighpaulsandra“ Lewisem – klávesy a letitou bubenickou oporou Richardem Chadwickem, jehož únos kosmickým korábem z matičky Země proběhl před třiceti šesti lety.

Otvírák v podobě nóbl výpravné zvukové koláže Our Lives Can´t Last Forever instantně upomíná na nejen sólovou tvorbu mnou dekády obdivovaného veterána progresivního rocku Petera Hammilla (Van Der Graaf Generator), kde frontman přemítá nad tématem lidské smrtelnosti, nás svým vždy tolik typickým futuristickým a syntezátorem nabitým soundem vyloženě vybízí k aktuálnímu hodinovému tripu do jiných dimenzí, kde se hudební barvy mísí zcela ojedinělými způsoby. Následující rocková The Starship (One Love, One Life) si spokojeně plyne ve svém euforickém psychedelickém víření. „Dámy a pánové, směřujeme ke Galaxii 117“, oznamuje nám starý dobrý kapitán Brock. A já osobně se nechám přesměrovat též. Po všech stránkách progresivní What Are We Going To Do While We´re Here startuje jako klasická zasněná klávesová instrumentálka, jež ve své první třetině výrazně změní náladu. Na tracku hostuje saxofonista Michal Sosna, a ten mu dodává vyloženě jazzový nádech. Ale jen do okamžiku, než se těleso ve finální třetině pustí do vyloženě zuřivého kyber-punkového běsnění. The Tracker budiž zcela klasickým rockovým číslem uskupení, poháněným sestupným akordovým progresem v beatlesáckém stylu. Navíc se zajímavým mluveným breakem. Atmosférická synťárna Eternal Light vykonává roli jakéhosi intermezza k následující excelentní valící se Till I Found You, jež ve své druhé polovině významně nabere na obrátkách a stane se tak jedním z dalších vrcholů třináctiskladbové novinky. A jen pro zajímavost, ve skutečnosti se jedná o přímé pokračování kompozice Outside Of Time z předchozího elpíčka.

Martinova nádherná a vokálu prostá Underwater City evokuje ducha vskutku velkolepého LP Ocean (1975), jehož autorem je Bola Sete a ze kterého budou nadšeni především milovníci brazilské kytarové hudby 70. let minulého století. Na ni navazující cinematická The Night Sky, pro změnu z Daveova pera, tvoří jakýsi přechod k ústřednímu songu celého díla – až vyloženě pozitivně vyznívající pohodovce Traveller Of Time And Space, opět oděné do slušivého psychedelického fráčku. Re-generate dá znovu upomenout na ráznější tvorbu Hawkwind s plynulým přechodem k The Black Sea, jež k ní svým potemnělejším vyzněním tvoří zajímavý kontrast. Rozmáchlá melodika Frozen In Time, o jejíž vokální provedení se postaral sám její autor Magnus, se navíc pyšní zajímavými změnami temp a je zahalena do mocné hradby všudypřítomných kláves a všemožných zvukových stop. Závěrečný spacejazzový jam Stargazers jest dalším ukázkovým příkladem kreativní energie, kterou tato do dnešních dnů bez nadsázky výjimečná (též bohužel masami vysoce nedoceněná – ano, kdysi zde působil i Lemmy) skvadra muzikantů generuje při společném hraní. A též důstojnou tečkou nahrávky, jež se po všech stránkách vydařila a hrdě rozšiřuje již tak obsáhlý katalog těchto ojedinělých Britů kvalitativně a nikoli jen kvantitativně.

Příběhy z času a prostoru servírují v kontrastu se svým přímým předchůdcem The Future Never Waits (kdy skvadra s ironickým humorem a nádechem smutku přemítá o chybných krocích lidské rasy) epickou výpravu vesmírného rocku, která využívá meziprostorový průzkum jako metaforu pro cestu životem samotným. Novinka nabízí naprosto vše, co si nejen noví, ale hlavně letití fans vždy prolifických Hawkwind mohou přát – od zcela typických vokálů právě třiaosmdesátiletého (mazec!) nestora Brocka, jeho trademark staccato riffů a toulavých kytarových sól, postupná melancholická crescenda a úchvatné vrcholy v groovu, který přináší intenzivní koncentrovanou fúzi kompozic tohoto majestátně znějícího opusu. Ať už časy budoucí zavanou kosmickou loď na jakoukoli intergalaktickou pouť, je nad slunce jasné, že Dave Brock a spol. zůstanou až do svého finálního letu do jiných vesmírů dynamickou kreativní jednotkou, jež tvoří přes půl století sound, který neotřesitelně zůstává i díky novinkovému double vinylu nadále originálním a nenapodobitelným. Bon voyage, kapitáne a posádko!