Peter Ames Carlin: Bruce

Obal knihy

Obal knihy

Text: Luboš Hnát
Foto: Obal knihy
Publikováno: 28. 8. 2024

Když mi Rani Tolimat v našem rozhovoru (přečíst si ho můžete zde) říkal, že přeložil životopis Bruce Springsteena nazvaný jednoduše BRUCE, který napsal Peter Ames Carlin a v roce 2015 vydalo nakladatelství Argo, uvědomil jsem si, že jsem tuhle knížku několikrát držel v ruce, ale nikdy si ji nekoupil. Dostal jsem ale chuť si ji přečíst, jenže, kde ji sehnat, když z pultů knihkupectví už dávno zmizela? V jednom internetovém obchodě se na mě usmálo štěstí, a Carlinovo dílo v něm si pořídil.

V prologu se čtenář dozví, kterak Springsteen ke své přezdívce Šéf (anglicky Boss) přišel. Poté se na více než pěti stech stranách, které jsou rozčleněny do sedmadvaceti kapitol, začne odvíjet, jeho dramatický životní příběh. Autor nás provede komplikovaným vztahem s otcem, seznámí nás s kapelami, kterými Bruce ve svých začátcích hrával, mnohé z nich dosáhly solidního úspěchu.

Autor nás seznamuje se Springsteenovými inspiračními zdroji, vznikem některých písní i nahráváním alb. Zajímavé je, že když Bruce vydal jednu ze svých nejúspěšnějších desek Born To Run, ocitl se téměř na mizině a musel se soudit se svým manažerem. I tyto osudy kniha zmiňuje. Poodhaluje také jeho soukromý život. Je jen dobře, že je psaná velice čtivě a nesklouzává k lacinému bulváru a leckteré pasáže čtenáře překvapí. Ames Carlin vše popisuje velmi objektivně, muzikanta nijak neidealizuje, naopak odhaluje i jeho stinné vlastnosti.

Ke cti nakladatelství Argo slouží, že v knize je minimum chyb. Našel jsem pouze tři z kategorie překlepů, což je vzhledem k rozsahu Springsteenova životopisu velmi dobré. Ocenit musím také Tolimatův překlad, který se vyvaroval zbytečných zkomolenin a podivných výrazů, což se u jiných hudebních biografií někdy stává.

Kniha obsahuje kvalitní fotografickou přílohu, dovedl bych si však představit, že bude obsahovat víc snímků, které zvýší její atraktivitu. V hudebních monografiích někdy bývají dodatky s nejrůznějšími statistikami a chronologickými údaji. Zde však tyto části chybí. Myslím, že minimálně přehled alb by knize prospěl.

I přes výše uvedené drobné výhrady předložil Peter Ames Carlin čtenáři velice kvalitní biografii jedné z nejzásadnějších osobností světových rockových dějin. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

P. S.: Rani mi prozradil, že přeložil také Springsteenovu autobiografií, která je prý ještě lepší. Nezbývá tedy než si ji také pořídit.